HRV ENG

Civil Engeneering Consultancy

ISO Certifikati

Most Kopno - Pelješac s pristupnim cestama

Projekt: Most Kopno - Pelješac s pristupnim cestama

Naručitelj: Hrvatske ceste d.o.o.

Most Kopno-Pelješac s pristupnim cestama predviđen je između Komarne na kopnenoj strani i Brijeste na poluotoku Pelješcu. Izgradnjom mosta uspostavit će se čvrsta cestovna veza između svih dijelova hrvatskog teritorija što će bitno doprinijeti razvitku Dubrovnika, poluotoka Pelješca i Dubrovačko-neretvanske županije.

Izgradnju mosta je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Most Kopno-Pelješac prelazi preko morskog tjesnaca širine oko 2140 m. Duljina mosta od osi do osi upornjaka iznosi 2404 m, dok ukupna duljina mosta s upornjacima iznosi 2440 m. Na najvećem dijelu prijelaza dubina mora iznosi oko 27 m.

Prometnu plohu na mostu čine dva kolnika od kojih svaki obuhvaća voznu traku širine 3.5 m, zaustavnu traku širine 2.5 m i dvije rubne trake po 0.50 m.

Most se oslanja na ukupno 12 stupova od koji se 10 nalazi u moru. Konstrukcijski je koncipiran kao hibridna konstrukcija s 5 središnjih raspona duljine 285 m. Ovješena rasponska konstrukcija i 40 m visoki centralno postavljeni armiranobetonski piloni su elastično upeti u stupove. Središnji sustav je ovješeni most sa 6 niskih pilona i 5 otvora po 285 m tako da je postignuta potpuna simetrija mosta u prostoru. Rasponski sklop je pridržan kosim zategama u jednoj ravnini. Čeličnu rasponsku konstrukciju širine 22.50 m čini troćelijski sanduk.

Na projektu Pelješkog mosta vršimo dužnosti:

- Glavni inženjer gradilišta
- Pomoćnik glavnog inženjera gradilišta
- Stručnjak za zdravlje, sigurnost i zaštitu okoliša
- Stručnjak za ugovorne odnose
- Inženjer za planiranje
- Stručnjak za osiguranje i kontrolu kvalitete

Galerija fotografija


← Povratak na listu referenci